تقویت معده=تقویت کل بدن
خوراک وغذای خوب بدن ….داشتن بدنی سالم ……..،اندامی خوش ………….،عمری طولانی………
در طی حدود بیست سال طبابت در ویزیت بیماران ،مشکلات عدیده ای که بیماران عنوان یا در آنها مشاهده می نمودم متحیر بودم چرا برخی مشکلات اینقدر شایع میباشد؛ متوجه شدم که ریشه و راه حل این ها را بایستی در سبک زندگی و خوراک ها جستجو کنیم؛ مشکلاتی همچون یبوست، مزاج های غیر معتدل و غلبه ای(غلبه رطوبت یا بلغم، صفرا، خون، سودا یا چربی بالا، فشار خون بالا، قند بالا، اوره بالا، اسید اوریک بالا یا سنگ های صفرا، کلیه، مثانه و از این قبیل…) و یا علائم ناشی از کمبود ویتامین های ب (پیری زودرس، ریزش موها، سفید شدن زودرس موها، ضعف بدن، بی حالی، کسالت، خستگی زودرس، ضعف اعصاب و بیماریهای شایع اعصاب مثل ام اس و غیره…)
یبوست را اُم الامراض گویند. در یبوست ،کندی حرکت و توقف مدفوع و مواد دفعی در روده موجب ورود سموم به خون و بدن؛ توقف عملکرد طبیعی بدن؛ خوب کار نکردن قسمتهای مختلف بدن و در نتیجه بالارفتن سودا و رسوبات در بدن و بالاخره زمینه سازی برای سرطان شده و امراض متعددی از قبیل کبد چرب، کم خونی، سردرد، مسمومیت بدن و فشار به ارگانهای مختلف بدن را از طریق همین یبوست مواجه خواهیم بود.
ویتامین های ب در پوست، مو و رشته های عصبی نقش اساسی ایفا کرده و بطور کلی در متابولیسم بدن بسیار نقشآفرین هستند. متاسفانه بیشتر می بینیم به جای آنکه از منابع خوراکی این ویتامین تجویز و استفاده شود، در حجمی بزرگ برای بیماران آمپول ب کمپلکس، قرص های ب 1، ب 6، ب300 و…تجویز می شود! (یکی از منابع غنی این ویتامین پوسته برنج می باشد).
امروزه سه چیز است که بدنهای مردم جامعه را به سوی نابودی برده و می برد 1-برنج 2-سرخ کردنی 3-شیرینیجات قنادی. بایستی یک انقلابی و یک همتی از جانب عموم جامعه صورت گیرد تا این کار اصلاح گردد .غالباً تمایل ومصرف این خوراکها را سر بچه ها می گذارند و می گویند بچه ها خوشمزه دوست دارند و این چیزها را بچه ها دوست دارند در حالی که بزرگتر ها مقصر هستند چون فرهنگ بچه ها را بزرگ تر ها می سازند و وظیفه بزرگترها است که کوچکتر ها را هدایت و خیر آنها را برایشان بیان کنند و راه های قانع شدن و جذب آنها را پیدا کنند.
بنابر این:
1-مصرف برنج را باید تعدیل نمود
۲ -سرخ کردنی را در هفته حداکثر یکی دو بار بیشتر مصرف نشود و نحوه تهیه سرخ کردنی با حرارت بسیار کم و با روغن خوب باشد (در قدیم برای طبخ خوراک از چراغ سه فیتیله ای استفاده می کردند که حرارت بسیار کم داشت ). به محض اینکه روغن داغ شد خوراکی به قوام برسد و یک حرارت ببیند و آنگاه آن را بر میداریم( روغن خوب: روغن شحم گاوی- روغن دنبه -روغن زیتون- روغن کنجد- و روغن گاو بومی –کره بومی گاو)
3- از شیرینی جات طبیعی استفاده شود (انجیر ،کشمش، مویز و انواع میوه جات و…)
۴ فرهنگ و مصرف غذایی آبگوشت و بخارپز را بیشتر کنیم
با نظر به سخن بزرگِ طبیبان؛ رازی علیه الرحمه که فرموده غذای ما دوای ما و دوای ما غذای ماست می توان فهمید همان طور که غذا به عنوان دواست؛ به همین شکل اگر غذا را درست استفاده نکنیم می تواند به عنوان مرض شده و بدن را خراب و نابود نماید. بنابراین گاهی در یک جا غذا نیروزا یا دوا گشته و همین غذا در جایی دیگر سَم و کُشنده می شود.بطورمثال برنج که بعنوان یک غذای معمولی درحالت سلامت مورد مصرف قرار می گیرد درفردیکه اسهال دارد به شکل خاصی بعنوان دوا مطرح میشود وهمین برنج اگر غیر متعادل و بطور افراطی مصرف گردد بیماریزا وکشنده خواهدبود. با نظر به خوراک اکثریتِ جامعه ایران می بینیم که برنج؛ خوراکی است که مصرف آن در سطح بسیار زیاد قرار دارد.
برنج؛ خوراکی است که آب بدن را جمع میکند، بدن را خشک میکند و موجبات یبوست را فراهم میکند. این مشکلات هنگامی که خوراکی های دیگری بر سر سفره ما همراه با برنج می شود (خوراک هایی همچون مرغ، ماهی، ماست، دوغ، سالاد، ترشی و…) تشدیدو موجب غلبه سردی و خشکی وپیدایش عوارض وبیماریهای مربوطه می گردد.
از طرفی شکل مصرفی برنج به گونه ای است که غالبا بدون سبوس مصرف میشود و این باعث محروم شدن بدن از منبع غنی ویتامین های ب گشته (که در سبوس موجود است)وعلائم کمبود این ویتامین ها که فوقا ذکر شد ظاهر می گردد.
برای پیشگیری و درمان این مشکلات، ترک مصرف خوراک های غیر طبیعی که جای خود دارد، اما باید خوراک های طبیعی نیز به گونه ای صحیح مصرف شود. از بین خوراک های طبیعی یکی از موارد مهمی که می توان از آن کمک گرفت ، برنج است (زیرا مصرف آن بسیارشایع است )که اگر به شکل صحیح مصرف شود هم در پیشگیری و هم در درمان این امراضِ بزرگ و عمده می تواند کمک شایانی نماید. به علاوه، منافع بسیار دیگری را هم بدنبال خواهد داشت. البته ما برنج را به عنوان یک الگو در نظر گرفته ایم؛ اما اگرکسی طالب سلامتی و طول عمر بابرکت باشد، بایستی بقیه خوراکی ها را هم بشناسد، نحوه صحیح مصرف آنها را بداند و به کار بندد.یادمان باشد کسب سلامتی و درمان دردها عمدتاً بوسیله خوراک می باشد.
دونکته
اولا بایستی تلاش کنیم در سلامت جامعه، پیشگیری را مقدم بردرمان کنیم.
ثانیا خوراک را مقدم بر دارو و اصلاح خوراک را اصل قرار دهیم. بهتر است بدانیم نقش غذا مهم تر از دارو می باشد؛ زیرا مصرف غذا همیشگی و به مقدار زیاد بوده، ولی دارو موقت و به مقدار کم، یعنی ما بایستی در هر حال برای رسیدن به سلامت حدود80 درصدتوجه خود را به غذا و20 درصد باقی مانده را به دارو معطوف نماییم.(پرواضح است که ما غذا را درحد یک بشقاب مصرف می کنیم اما دارورادر حدیک قاشق مصرف می کنیم پس برای سلامتی ازغذا کمک بیشتری می توان گرفت)
اینکه خوراک خوب چیست، طبق عقل آن خوراکی است که طبیعی، سنتی، ساده،پاک ، سبک هضم و خانگی (آب پز، بخارپز، آتش پز) باشد. برای دانستن خوراک خوب و نحوه صحیح مصرف آن بایستی تک تک خوراکی ها را موردبررسی قراردهیم.
خوراک خوب بدن
خداوند متعال خوراکی های متعددی در نظام خلقت آفرید و فرمود از آنچه حلال و پاک است تناول نمایید «کُلُوا ما فِی الأرضِ حَلالاً طَیِّباً». در آیه دیگر فرمود: «فَلیَنظُر الإنسانُ إلی طعامِهِ» یعنی انسان موظف است بنگرد ببیند چه چیزی می خورد.
انسان آزاد است و میتواند هر نوع خوراکی را برای خود انتخاب کند، اما خوب است بداند انتخابش بر چه اساسیست. اگرطالب دنیا و عمری طولانی است عقل حکم میکند غذایی که هم طبیعی و هم پاک باشد، انتخاب کند و اگر طالب آخرت است عقل حکم می کند علاوه بر این؛ غذایش مُجوّزی هم از طرف پروردگار متعال داشته باشد.
هر ملتی براساس فرهنگ و عادات و رسوم خود خوراکهایی را انتخاب نموده است، اما طالب تندرستی و شخصیت عالی، باید ببیند آن چه می خورد چیست، مصرف صحیح آن را یاد گرفته و عمل کند.
توجه به این نکته برای همگان راهگشا خواهد بود: اینکه پیشگیری و درمان، نیمی بواسطه اصلاح خوراک و نیم دیگر آن بوسیله پرهیز می باشد. براساس حدیثی از پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله وسلم که خوب است سردر همه دانشکده های پزشکی جهان زده شود که فرمودند: «معده مرکز همه بیماری ها و پرهیز برترین داروهاست.» یعنی اکثر بیماری هایی که انسان مبتلا می شود، مربوط به معده (خوراکش )بوده و اصل درمان در هر بیماری با نخوردن ممنوعات است. اگر کسی علم خوراک داشته باشد هم در پیشگیری هم در درمان میتواند به خود کمک نماید.
غالبا تصور می شود بیشترین مرگ و میر مربوط به جنگ ها و حمله دشمن است، حال آنکه دشمنیِ نفس درونی ما از هر دشمنِ بیرونی بیشتر است (اعدی عدوک نفسک التی بین جنبیک )ودرنمودار بالا مشاهده مینماییم بالاترین مرگ و میر در فشارخون بالا و کم ترین آن در جنگ می باشد! غالباریشه فشارخون بالا ازخوب مدیریت نکردن خوراکهاونیازهای بدن و ذهن می باشد (مدیریت صحیح نیازهای بدن و ذهن یعنی رعایت تعادل در همه موارد).خوراکی که صرفا براساس خواسته دل وبدون کاربرد عقل باشد همان تبعیت نفس متخاصم است وانسان را به ورطه هلاکت می کشاند
خوراک مطلوب برای معده
گفتیم یک خوراک مطلوب برای معده آن است که سبک هضم باشد تا کار معده آسان شود. برنج از خوراک های طبیعت است که سازگار با معده، لطیف و خوراکی سبک هضم است و میتوان چه در سلامت و چه در بیماری از آن بهره برد به شرطی که بدانیم چگونه از آن استفاده کنیم.
متاسفانه امروزه نیمی ازمردم ایران مشکل چاقی دارند؛ یعنی بیمار هستند! علت چیست؟ ادامه مطلب
امروزه اکثر غذاها طبع سرد دارند. مانند برنج، ماست، دوغ، سالاد، ترشی، مرغ، ماهی، غذاهای کارخانه ای و … فلذا به همین خاطر؛ طبع خیلی از مردم امروزه متمایل به سرد شده است. جالب است که این ها را با هم جمع می کنند و می خورند!! چرا مرگها زود هنگام شده؟ براساس آمار وزارت بهداشت، ازهر3 تا مرگ دو مورد زیر ۵۰ سال می باشد، یک علتش همین طبع سرد است. پیامبر اکرم فرمودند: (به مزاج های گرم و تر بشارت میدهم که عمری طولانی دارند.) مزاج گرم و تر مزاجی قوی است و پایداری طولانی خواهد داشت. خانم ها که طبیعت غالب آن ها سرد و تر است با مصرف این غذاها با مشکلات بیشتری مواجه می شوند.
مشکلاتی هم چون یبوست، کیست، عفونت، میوم، خستگی مفرط، بی حالی، کم خونی و احساس سردی. آیا نباید توقع داشته باشیم این طورخوراک ها زمینهساز سودا و سرطان شوند؟ اگر سردی و گرمی، تری و خشکی و آوردن مصلح رعایت شود، بیماری ها هم پیشگیری وهم درمان می گردند. اگر ادویه ساده و اصلاح کننده در غذا ها درست استفاده شود، خیلی از بیماری ها پیشگیری خواهد شد. اما متاسفانه نه در منازل و نه در چلوکبابی ها و غذاخوری ها این موضوع رعایت نمی شود.